
Zložky:
- 250 g hladkej bielej múky
- 250 g masla (studeného)
- 1/2 čajovej lyžičky soli
- 120 ml studenej vody
- 1 PL octu (jablčného alebo vínneho)
- BAM vanilkový krém
- 2 polievkové lyžice rumu
- 1 l studeného mlieka
- 500 ml sladkej smotany
- 2 polievkové lyžice BAM vanilkového cukru
Návod na použitie:
1
Do veľkej misy preosejte múku a pridajte soľ. Do stredu urobte jamku a pridajte studenú vodu, ocot a 50 g masla nakrájaného na kocky. Rýchlo vymiesime mäkké, ale nie lepivé cesto. Vypracujte ho do tvaru gule, zabaľte do potravinovej fólie a vložte do chladničky aspoň na 30 minút.
2
Zvyšné maslo (150 g) vložte medzi dva listy papiera na pečenie a pomocou valčeka ho rozvaľkajte na obdĺžnik s rozmermi približne 15 x 20 cm. Maslo vložte do chladničky, aby zostalo pevné.
3
Vychladnuté cesto rozvaľkajte na pomúčenej doske na obdĺžnik dvakrát väčší ako časť potretá maslom. Na jednu polovicu cesta položte maslo, druhú polovicu preložte a okraje dobre pritlačte k sebe.
4
Cesto jemne rozvaľkajte na dlhý obdĺžnik s dĺžkou asi 40 cm a potom ho trikrát preložte ako písmeno. Potom cesto otočte o 90 stupňov a opäť ho rozvaľkajte, pričom ho trikrát preložte. Zabalte ho do potravinovej fólie a vložte do chladničky aspoň na 30 minút.
5
Proces valcovania a skladania zopakujte ešte dvakrát, celkovo tri cykly chladenia. Takto získate viacvrstvové a chrumkavé lístkové cesto.
6
Pred použitím cesto rozvaľkajte na požadovanú hrúbku, približne 3-4 mm na krém. Pečte v predhriatej rúre pri 200 °C, kým nie sú zlatohnedé a chrumkavé, približne 15-20 minút.
1
Cesto nechajte dobre vychladnúť a potom ním prikryte dno plechu.
2
Pripravte vanilkový krém BAM postupným vmiešaním zmesi do studeného mlieka. Uistite sa, že mlieko je naozaj studené, inak nezískate požadovanú konzistenciu. Potom nechajte zmes odstáť aspoň 3 minúty.
3
Do zmesi vmiešajte rum a v samostatnej miske dobre vyšľahajte sladkú smotanu - ak chcete, môžete do nej pridať aj lyžicu práškového cukru.
4
Na spodnú vrstvu cesta na plechu rozotrite vanilkový krém.
5
Hneď potom na vanilkový krém natrite šľahačku.
6
Plech na pečenie vložte do chladničky aspoň na hodinu, aby sa obe hmoty poriadne spojili.
7
Potom vrch prikryte lístkovým cestom.
8
Pred podávaním posypte krém vanilkovým cukrom BAM.
9
Chrumkavé chlebíky sa podávajú najjednoduchšie tak, že cesto nakrájate na kúsky veľkosti chrumkavého chleba s rozmermi približne 7 x 7 cm pomocou noža na chlieb. Potom pomocou kuchynského noža nakrájajte až na dno krému a cesto na dne dobre prekrojte.