Moderné dezerty

Príslušenstvo na pečenie

Darčeky

FIT Produkty

Produkty v akcii

Nátierky a dresingy

Pre milovníkov kakaa

Návrhy na vyhľadávanie

Dubajská čokoláda: prestížny dezert, ktorý dobyl svet

  • Čas čítania Čas čítania: 5 zápisnice
dubajská cokoláda: prestízny dezert ktorý dobyl svet
Kadaif, pistácie a čokoláda - znie vám to povedome? Tieto slová sme v posledných mesiacoch určite počuli všetci. V tomto článku sme sa dozvedeli všetko o pôvode a histórii slávnej pistáciovej cukrovinky, ktorá je svetovou senzáciou. A nakoniec jednoduchý recept na tento autentický dezert, ktorý si môžete pripraviť aj doma!


Dubajská čokoláda: kto ju vymyslel a čím je taká výnimočná?

Dubajskú čokoládu vytvorila v roku 2021 Sarah Hamouda, britsko-egyptská podnikateľka a zakladateľka spoločnosti Fix Dessert Chocolatier. Chcela skombinovať jedinečné textúry a chute a vytvoriť náplň, ktorá by sa odlišovala od konkurencie.


Inšpiráciou na vytvorenie dubajskej čokolády bola jej tehotenská túžba po kombinácii čokolády a pistácií. Čokoláda sa pôvodne predávala pod názvom ''''Can''''t Get Knafeh of It'''' a spoločnosť ju pod týmto názvom predáva dodnes. Je to moderná verzia tradičného blízkovýchodného dezertu.


Dubajská čokoláda však prvýkrát získala popularitu 18. decembra 2023, keď influencerka Maria Vehera,ktorá na internetovej platforme TikTok zverejnila video, v ktorom ochutnala rôzne čokolády Fix Dessert Chocolatier vrátane dubajskej čokolády.


Video spôsobilo obrovský nárast dopytu a čokoládovňa dostala za niekoľko dní až 30-tisíc objednávok, čo nakrátko spôsobilo kolaps doručovacej platformy, ktorú v tom čase používala. O rok neskôr už video nazbieralo viac ako 100 miliónov videní a odvtedy sme videli nespočetné množstvo videí, v ktorých sa obnovujú, testujú alebo recenzujú duplikáty dubajskej čokolády.


Čím je Dubai Chocolate taká výnimočná? Zložky a kombinácie

Ak chcete skutočne spoznať dubajskú čokoládu, musíte poznať tri dôležité zložky, ktoré jej dodávajú špeciálnu chuť:

Pistácie: tento obľúbený orech je hlavnou hviezdou tejto čokolády. Dodáva dezertu plnú orechovú chuť a známu jasne zelenú farbu. Či už obsahuje hladkú pistáciovú nátierku alebo chrumkavé kúsky, pistácie sú nevyhnutnou súčasťou skutočnej pochúťky.


Tahini: nie je veľmi výrazné, ale pre pravú dubajskú čokoládu je nevyhnutné. Vyvažuje sladkosť a dodáva trochu pikantnú, mierne horkú chuť. Táto pasta zo sezamových semienok dodáva dubajskej čokoláde jedinečnú hĺbku, ktorá ju odlišuje od bežných sladkých pochúťok.


Kataifi: ide o nadrobené pečivo, ktoré sa smaží do zlatista a opojne chrumkavo. To je kľúčom ku chrumkavosti, ktorá predstavuje zaujímavý kontrast s jemnou čokoládou a krémovou pistáciovou nátierkou.

Kadaif - tradičný blízkovýchodný dezert

Určite ste si od začiatku dubajskej mánie kládli otázku: "Čo je to kadaif?".

Kadaif, známy aj ako kataifi alebo knafeh, je tradičný zákusok pochádzajúci z Osmanskej ríše, ale v súčasnosti je obľúbený najmä na Blízkom východe, na Balkáne a v Grécku.


Historicky bol kadaif obľúbený na osmanských dvoroch, kde sa pripravoval ako prestížny dezert na hostinách a pri zvláštnych príležitostiach. Dnes je často súčasťou slávnostných menu, najmä počas ramadánu a iných významných sviatkov.


Vyrába sa z typických tenkých rezancov z pšeničnej múky, z ktorých sa potom pripravujú dezerty a koláče. Najčastejšie sa kombinuje s orechmi, maslom a cukrovým sirupom, aby vznikol chrumkavý, ale slaný dezert. Nájdete ho aj v slanej verzii so syrom a mäsom.


V Grécku je známy pod názvom kataifi a plní sa vlašskými orechmi alebo mandľami a potom sa namáča do medového sirupu. Arabská verzia, kunafa, obsahuje sladký syr a polevu z pomarančovej vody alebo ruže.


Prečo je cena dubajskej čokolády taká vysoká?

Pretože dubajská čokoláda zvyčajne obsahuje vysoko kvalitné prísady a prémiovú čokoládu, jej cena je oveľa vyššia ako cena bežnej čokolády. Vo väčšine prípadov je tiež potrebné zohľadniť náklady na dopravu - najmä ak ide o pravú dubajskú čokoládu.


Aj keď si kúpite čokoládu, ktorá je len modelovaná podľa originálu, je drahšia ako bežné čokoládové dezerty. Pretože za výrobou tejto mnohostrannej pochúťky stojí veľa práce a čokoládového know-how.

Môžete si tiež vytvoriť vlastnú dubajskú čokoládu

Ak vás chytí dubajská čokoládová horúčka, tu je recept, podľa ktorého si môžete vyrobiť dubajskú čokoládu doma. Nepotrebujete veľa, a aby to bolo ešte jednoduchšie, pripravili sme pre vás aj balík BAM Dubajská čokoláda, ktorý obsahuje všetky potrebné kľúčové ingrediencie.

Recept na dubajskú čokoládu:

SUROVINY: 1:


PRÍPRAVA:

  1. Ak máte menšiu panvicu, odporúčame to urobiť na dve časti a maslo a kataifi rozdeliť na polovicu a pripraviť ich oddelene, aby boli úplne opečené. Maslo rozpustite na miernom ohni a pridajte doň cesto kataifi, pričom ho pri pridávaní rozdrobte. Kataifi dobre opečte po celom povrchu.
  2. Celé pečivo sa bude smažiť asi 10 minút. Je to veľmi dôležité, aby sa zabezpečila chrumkavosť. Vo veľkej miske zmiešajte pistáciovú nátierku, tahini a soľ a potom pridajte kataifi.
  3. Formu na čokoládu položte na rovný povrch (môže to byť aj obyčajná plastová miska). V jednej miske rozpustite ružovú čokoládu a potom vmiešajte kokosový olej.
  4. Pomocou čajovej lyžičky zľahka vylejte čokoládu na formu a vytvorte vzor. To isté urobte so zlatou čokoládou, roztopte ju a zmiešajte s kokosovým olejom, potom ju rozotrite na ružovú čokoládu. Nechajte stuhnúť v chladničke.
  5. Horkú čokoládu rozpustíme v mikrovlnnej rúre do hladka. Lyžicou ju nalejte do formy a dbajte na to, aby ste zakryli aj boky. Vložíme do chladničky a necháme stuhnúť.
  6. Lyžicou nalejte do formy kataifiovo-pistáciovú zmes a stierkou ju rovnomerne uhlaďte. Lyžicou nalejte zvyšnú čokoládu a stierkou ju uhlaďte. Nechajte úplne stuhnúť. Potom ju vyberte z formy. Dobrú chuť!
  7. Ak patríte k odvážnejším a chcete si vyrobiť vlastný kadaif doma, pripravili sme pre vás aj recept na kadaif. Hoci si recept na kadaif vyžaduje trochu trpezlivosti, rozhodne stojí za námahu.


Recept na kadaif

SUROVINY:

  • 55 g hladkej múky
  • 40 g kukuričného škrobu
  • 1/2 čajovej lyžičky soli
  • 110 ml vody
  • 1/2 lyžice olivového oleja BAM

PRÍPRAVA:

  1. V miske zmiešajte múku, kukuričný škrob a soľ.
  2. Pomaly pridávajte vodu a olej a miešajte, kým nezískate úplne hladké a husté tekuté cesto (podobné palacinkovému).
  3. Ak nemáte špeciálny stroj na kadečo, môžete použiť plastové vrecko na potraviny. V jednom rohu vrecka urobte malý otvor, ktorým cesto pretlačíte.
  4. Rozohrejte panvicu s nepriľnavým povrchom na miernom ohni.
  5. Cesto rovnomerne nastriekajte na horúci povrch v tenkých riadkoch, aby sa vytvorili dlhé pramene.
  6. Nechajte cesto zaschnúť (asi 30 sekúnd).
  7. Opatrne odstráňte pramene cesta z panvice a položte ich na tanier. Nechajte úplne vychladnúť.
  8. Kadaif môžete ihneď použiť alebo uskladniť na suchom mieste.


Ak máte radi pistácie, pozrite si aj náš recept na pistáciový a malinový tvarohový koláč alebo guľôčky tiramisu s pistáciovou nátierkou.

BAMCokolada.sk - Najsladší online obchod s vysokokvalitnými výrobkami na pečenie. Výrobky BAM sú určené pre všetkých, ktorí radi tvoria z kvalitných surovín a sofistikovaných chutí aj vo vlastnej domácej kuchyni.

Objednajte si ingrediencie s 10% zľavou:

Najlepšie výrobky na pečenie BAM.

Zľava na výrobky na predpis - 10%:
-4,96 €
Celkom:
49,60 €44,64 €
-0%

O avtorju

Meta V.

Váš sprievodca dokonalým čokoládovým zážitkom.

Objavte exkluzívne recepty a odborné rady v našom bezplatnom čokoládovom e-magazíne.
Váš sprievodca dokonalým čokoládovým zážitkom.
Novinky
Recepty
Novinky
Novinky
Recepty
Novinky