Objednajte si ingrediencie s 10% zľavou:
Najlepšie výrobky na pečenie BAM.

Dubajská čokoláda: kto ju vymyslel a čím je taká výnimočná?
Dubajskú čokoládu vytvorila v roku 2021 Sarah Hamouda, britsko-egyptská podnikateľka a zakladateľka spoločnosti Fix Dessert Chocolatier. Chcela skombinovať jedinečné textúry a chute a vytvoriť náplň, ktorá by sa odlišovala od konkurencie.
Inšpiráciou na vytvorenie dubajskej čokolády bola jej tehotenská túžba po kombinácii čokolády a pistácií. Čokoláda sa pôvodne predávala pod názvom ''''Can''''t Get Knafeh of It'''' a spoločnosť ju pod týmto názvom predáva dodnes. Je to moderná verzia tradičného blízkovýchodného dezertu.
Dubajská čokoláda však prvýkrát získala popularitu 18. decembra 2023, keď influencerka Maria Vehera,ktorá na internetovej platforme TikTok zverejnila video, v ktorom ochutnala rôzne čokolády Fix Dessert Chocolatier vrátane dubajskej čokolády.
Video spôsobilo obrovský nárast dopytu a čokoládovňa dostala za niekoľko dní až 30-tisíc objednávok, čo nakrátko spôsobilo kolaps doručovacej platformy, ktorú v tom čase používala. O rok neskôr už video nazbieralo viac ako 100 miliónov videní a odvtedy sme videli nespočetné množstvo videí, v ktorých sa obnovujú, testujú alebo recenzujú duplikáty dubajskej čokolády.
Čím je Dubai Chocolate taká výnimočná? Zložky a kombinácie
Ak chcete skutočne spoznať dubajskú čokoládu, musíte poznať tri dôležité zložky, ktoré jej dodávajú špeciálnu chuť:
Pistácie: tento obľúbený orech je hlavnou hviezdou tejto čokolády. Dodáva dezertu plnú orechovú chuť a známu jasne zelenú farbu. Či už obsahuje hladkú pistáciovú nátierku alebo chrumkavé kúsky, pistácie sú nevyhnutnou súčasťou skutočnej pochúťky.
Tahini: nie je veľmi výrazné, ale pre pravú dubajskú čokoládu je nevyhnutné. Vyvažuje sladkosť a dodáva trochu pikantnú, mierne horkú chuť. Táto pasta zo sezamových semienok dodáva dubajskej čokoláde jedinečnú hĺbku, ktorá ju odlišuje od bežných sladkých pochúťok.
Kataifi: ide o nadrobené pečivo, ktoré sa smaží do zlatista a opojne chrumkavo. To je kľúčom ku chrumkavosti, ktorá predstavuje zaujímavý kontrast s jemnou čokoládou a krémovou pistáciovou nátierkou.
Kadaif - tradičný blízkovýchodný dezert
Určite ste si od začiatku dubajskej mánie kládli otázku: "Čo je to kadaif?".
Kadaif, známy aj ako kataifi alebo knafeh, je tradičný zákusok pochádzajúci z Osmanskej ríše, ale v súčasnosti je obľúbený najmä na Blízkom východe, na Balkáne a v Grécku.
Historicky bol kadaif obľúbený na osmanských dvoroch, kde sa pripravoval ako prestížny dezert na hostinách a pri zvláštnych príležitostiach. Dnes je často súčasťou slávnostných menu, najmä počas ramadánu a iných významných sviatkov.
Vyrába sa z typických tenkých rezancov z pšeničnej múky, z ktorých sa potom pripravujú dezerty a koláče. Najčastejšie sa kombinuje s orechmi, maslom a cukrovým sirupom, aby vznikol chrumkavý, ale slaný dezert. Nájdete ho aj v slanej verzii so syrom a mäsom.
V Grécku je známy pod názvom kataifi a plní sa vlašskými orechmi alebo mandľami a potom sa namáča do medového sirupu. Arabská verzia, kunafa, obsahuje sladký syr a polevu z pomarančovej vody alebo ruže.
Prečo je cena dubajskej čokolády taká vysoká?
Pretože dubajská čokoláda zvyčajne obsahuje vysoko kvalitné prísady a prémiovú čokoládu, jej cena je oveľa vyššia ako cena bežnej čokolády. Vo väčšine prípadov je tiež potrebné zohľadniť náklady na dopravu - najmä ak ide o pravú dubajskú čokoládu.
Aj keď si kúpite čokoládu, ktorá je len modelovaná podľa originálu, je drahšia ako bežné čokoládové dezerty. Pretože za výrobou tejto mnohostrannej pochúťky stojí veľa práce a čokoládového know-how.
Môžete si tiež vytvoriť vlastnú dubajskú čokoládu
Ak vás chytí dubajská čokoládová horúčka, tu je recept, podľa ktorého si môžete vyrobiť dubajskú čokoládu doma. Nepotrebujete veľa, a aby to bolo ešte jednoduchšie, pripravili sme pre vás aj balík BAM Dubajská čokoláda, ktorý obsahuje všetky potrebné kľúčové ingrediencie.
Recept na dubajskú čokoládu:
SUROVINY: 1:
PRÍPRAVA:
Recept na kadaif
SUROVINY:
PRÍPRAVA:
Ak máte radi pistácie, pozrite si aj náš recept na pistáciový a malinový tvarohový koláč alebo guľôčky tiramisu s pistáciovou nátierkou.